Programmeren voor kleuters (en peuters)
Tips voor apps en kant-en-klaar activiteiten om met peuters en kleuters te programmeren.
Leren coderen op jonge leeftijd heeft heel wat voordelen. Coderen helpt namelijk vaardigheden te ontwikkelen zoals het efficiënt leren oplossen van problemen, ontwikkelen van doorzettingsvermogen, veerkracht en vastberadenheid.
Begeleiding: Medewerker Codescool
Programmeren in de lagere school
Tips voor apps en activiteiten met of zonder materiaal om met leerlingen te coderen en ‘computationeel’ te denken.
Begeleiding: Medewerker Codescool

Scratch Junior
Scratch Jr. is een toffe app om met kleuters en leerlingen tot eerste (tweede) leerjaar eenvoudig te coderen. Zij creëren er eigen verhalen en spellen mee.
Daarbij leren ze problemen oplossen, projecten ontwerpen en zichzelf creatief uitdrukken met behulp van de app. Digitale Wolven geeft je toegang tot hun hulppagina met stappenplannen.
Doelgroep: kleuters tot 2de lj
Begeleiding: Digitale Wolven
Scratch
Scratch is een codeertaal met een eenvoudige visuele interface waarmee jongeren digitale verhalen, games en animaties kunnen maken.
Je leerlingen leren creatief te denken, systematisch te redeneren en samen te werken — essentiële vaardigheden voor iedereen in de huidige samenleving. Scratch bevordert
Begeleiding: Digitale Wolven

Tablets in de klas
Hoe kan je een tablet naar je hand zetten, hoe organiseer je het gebruik ervan in je klas, wat zijn toffe educatieve apps, … Basisvaardigheden zijn vereist.
Doelgroep: 1ste – 2de & 3de lj
Begeleiding: Cathy Crabbé

Videobewerking
Wil je met je klas op eenvoudige wijze een filmpje maken, zoek je daar een leuke app voor, wil je weten hoe collega’s dit doen?
Je mag hier op basisniveau uitleg verwachten van collega’s die hier ervaring mee hebben.
Doelgroep: alle leerkrachten
AssessmentQ (collega’s 5de en 6de lj.)
Digitale toetsen opstellen, leerstof inoefenen, dat kan met de online-app AssessmentQ. Jij en je leerlingen maken gratis gebruik van deze veelzijdige app. Bijkomend voordeel: de punten komen vanzelf in je rapport (Smartschool). Enkele collega’s hebben de app al kunnen proberen en kunnen hun ervaring delen, voor andere is dit nieuw. We kunnen het gebruik ervan ten zeerste aanbevelen.
Begeleiding: medewerker ICT

Smartschoolmodule ‘Vakken’ (collega’s 4de, 5de en 6de lj.)
De module ‘Vakken’ geeft interessante mogelijkheden om samen te werken met je leerlingen en is zeer aan te bevelen. Het kan je leerlingen helpen zelfstandig te werken, maar ook om samen te werken met elkaar. Als leerkracht plaats je er opdrachten, links naar oefeningen, … en behoud je overzicht van wat je leerlingen uitvoeren.
Begeleiding: medewerker ICT en collega
Forms
Met Microsoft Forms kan je simpel een toets, vragenlijst of een quiz maken. Met een uitgebreide enquête kan je digitaal meningen, resultaten en ideeën verzamelen. Bij het opstellen van meerkeuzevragen kan je voor een automatische controle kiezen.
Begeleiding: medewerker ICT

Canva
Leuke kaartjes ontwerpen, snel een toffe poster in elkaar boksen, een logo ontwerpen, maar ook presenteren kan met deze online app. Als leerkracht kan je je gratis aanmelden om van alle functies te genieten.
Begeleiding: collega’s met ervaring

Media in B.O. (voor collega’s bewegingsopvoeding)
Gebruik van media in de lessen bewegingsopvoeding.
Doelgroep: leerkrachten bewegingsopvoeding
Media in de zorg (voor collega’s zorg)
Gebruik van media in de zorg.